Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Pähkinä tryffelilehto Ruotsin GotlandistaPähkinä tryffelilehto Ruotsin Gotlandista

Mahdollisuudet ja markkinat

Mahdollisuudet tryffelin kasvatukseen Suomessa ovat mielestäni erinomaiset. En nyt tarkoita aivan koko Suomea, vaan aina kasvuvyöhykkeeseen 3 saakka. Maaperä on Suomessa normaalisti hapanta mikä kalkituksella kuitenkin on korjattavissa. Tämä seikka saattaa kuitenkin olla hyväkin asia koska kilpailevat sienet ovat adaptoituneet happamaan. 

Mikä myös on hienoa, on se, että meillä on täällä tarjolla puhdasta vettä mitä sienet tarvitsevat kehittyäkseen. Euroopassa vesipula alkaa olla arkipäivää ja kesät ovatkin yhä kuivempia. Tryffelille tärkeää on että keskikesällä taimet saavat vettä ja haluttaessa paljon satoa säännöllisesti keinokastelu onkin välttämätöntä. Muita meitä suosivia seikkoja on esimerkiksi se että täällä ei ainakaan vielä ole villisikoja. Villisiat ovat varsinainen riesa muualla, missä joskus joudutaan rakentamaan jopa paksuja sähköistettyjä aitoja suojaamaan viljelmiä. Muualla myös varkaudet ovat varsin yleisiä.

 Markkinat ovat jo Euroopassa olemassa, ja Suomella on tässä suhteessa hyvin asiat koska meidät mielletään puhtaaksi maaksi. Kotimaan markkinat varmaankin myös aukenevat sitä mukaan kun täällä alkaa olla kotimaista tryffeliä tarjolla. Näin on käynyt ainakin Britanniassa missä kaikki kotimainen tryffeli menee heti kaupaksi.